Stock Photos

May 8, 2013

Ženska goranska nošnja


Zasigurno jedna od najljepših tradicionalnih nošnji na Balkanu.Kroz vekove se i sama menjala,da bi najradikalnije promene doživela poslednjih trideset godina, pre svega u smislu materijala i dekoracije,a uz očuvanje samih suštinskih oblika. Odlike narodne nošnje su u istoriji bile vezane pre svega za podneblje na kome se živelo-planine, i vrstom delatnosti kojom se bavilo pre svega stočarstvo.Stočarstvo je omogućavalo da se dobiju repromaterijali pre svega vuna koja je korišćena za klašnje,čoa-platno od koga su se izrađivali odevni predmeti. Kroz vekove dva detalja su ostala simbol muške nošnje: benevrek i đamadan. Izrađeni od jakog i debelog materijala u beloj ili crnoj boji omogućuvali su da se izdrže jake zime na prevojima Šare. Muška nošnja je doživela mnogo manje promene do dana danačnjeg od ženske. Obavezni detalj bila je i kapa koja je za razliku od arnautskog življa bila cilindrična a ne u obliku kupole. Vrlo cesto je ovakva kapa bila i oblika fesa kao  i kod Bošnjaka.
Vidi:  Stara muška goranska nošnja

Ženska nošnja je pretrpela najveće promene pošto je dostupnost materijala do pre tridesetak godina bila jako skromna,tako da je nošnja bila uglavnom od pamuka i čoje, sa dosta veza.
Vidi: Stara ženska goranska nošnja
Danas su to materijali od svile. Ženska nošnja je je karakterisana statusom žene u smislu udata - neudata.
Pogledajte neke fotografije narodne nošnje Gore.


Ženska goranska nošnja 
 (udate žene)

Žene imaju posebne crne mantile - terljig koji označava da je žena udata. Neke odevne predmete nose samo skoro udate žene - maneste kao što su anterija i `rka.
Značajno mesto u detalju nošnje ima takozvana kapa, koja je sačinjena od dukata. Ranije su ti dukati bili kovanice osmanskog carstva, ali kako se Gora selila u Tursku u prvoj polovini 20. veka, tako je i to zlato polako odumiralo u Gori da bi danas najatraktivniji dukat bio Austrougarski dukat.







  
Ženska goranska nošnja 
(devojke)

Devojke sa druge strane imaju sve ostale odevne predmete osim napred nabrojanih.










No comments:

Post a Comment

Stock Photos