Stock Photos

Sep 27, 2015

Enver Hoxha će živeti u našim srcima - Orešek, Albanija


Fotografija govori više od riječi, ali ponekad postoji potreba dodati još nešto. Jednostavno, teško je povjerovati da samo nekoliko kilometara od tebe, izolovani u svom svijetu, žive ljudi slični tebi, a tako daleko od tebe. 





Vožnja furgonom preko kozjih planinskih, vijugavih, nepreglednih staza sa uzbudljivim pogledom na Koritnik i okolna sela, stvara u duši nemir i strah, povećava adrenalin i otvara znatiželju. 

Podno Galaiča, ušuškano u krošnjama drveća, leži Orešek, jedno od devet goranskih sela u Albaniji. Vrijeme u selu je stalo, stare kamene kuće pokrivene pločama, male štale od slame i, u samom centru, džamija sa improvizovanom munarom. U Enverovom vaktu bila je sve samo ne Božija kuća, bila je i magacin, bila je i dom kulture, pozorište kao i kancelarija seoskih komunističkih dužnosnika. Slogan na spoljnem zidu džamije ”Enver Hoxha će živjeti u našim srcima” kao i unutrašnjost džamije svjedoče o jednom suludom vremenu i ideologiji. 

A ljudi, mirni, gostoljubivi i nasmijanih izboranih lica, a u duši njihovoj osjeti se enverovska ideologija i gorštački način života. Živjeli su u zabludi da njihove komšije sa druge strane granice žive loše, iako su imali dobar pogled na kosovski dio Gore.




No comments:

Post a Comment

Stock Photos